Η «μάχη» της φέτας! «Θα την χάσουμε» δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι

Η «μάχη» της φέτας! «Θα την χάσουμε» δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι

Στον αέρα κυριολεκτικά βρίσκεται όλη η αλυσίδα παραγωγής φέτας. Από τους καλλιεργητές ζωοτροφών μέχρι τα καταστήματα λιανικής πώλησης η αγωνία είναι έντονη.

Η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος είχε αρχίσει να «κατηφορίζει» από την αρχή της φετινής περιόδου, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε επίπεδα 20%-30%. Οι κτηνοτρόφοι, που στην προηγούμενη φάση εξασφάλιζαν τιμές που προσέγγιζαν ή ξεπερνούσαν το 1 ευρώ/λίτρο, βρέθηκαν να πληρώνονται με 0,7 έως 0,75 ευρώ/λίτρο.

Η κορύφωση του δράματος, όμως, έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες, όταν παραγωγοί σε Κιλκίς και Σέρρες ειδοποιήθηκαν από τη γαλακτοβιομηχανία Βαλμά ότι σταματά να συλλέγει το γάλα τους μέχρι νεωτέρας. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι υπάρχουν στην κατοχή της μεγάλες αδιάθετες ποσότητες φέτας, με αποτέλεσμα να μην έχει δυνατότητα οποιασδήποτε επιπλέον παραγωγής.

«Οι παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας είναι συγκεκριμένες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οργανώσουμε μια κατάσταση, να διακόψουμε τη συνεργασία μας με μερικούς κτηνοτρόφους. Όχι με μεγάλο μέρος. Το ποσοστό είναι 5%», λέει ο Γιώργος Τσιάτσιαρος, εκπρόσωπος της εταιρείας Βαλμά και τονίζει: «Εμείς δεν έχουμε εισαγάγει ούτε ένα λίτρο γάλα από το εξωτερικό και στηρίζουμε χρόνια τους κτηνοτρόφους από 7 νομούς της Βορείου Ελλάδος».

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ντόμινο και ότι δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν κι άλλες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία, δίνοντάς τους τη χαριστική βολή.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Επιβεβαιώνουν τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία ακόμη και στη μισή τιμή, όπως επίσης και τους υποτυπώδεις ελέγχους των κρατικών φορέων. Όμως ταυτόχρονα οι νέες ράτσες, οι βελτιωμένες ζωοτροφές και η απουσία ασθενειών απέφεραν μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος, ενώ οι στόχοι για μεγαλύτερη διείσδυση σε κάποιες αγορές, όπως πχ της Κίνας, δεν επετεύχθησαν. Αυτά, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης λόγω οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό, οδήγησαν όλο το σύστημα σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου.

 

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

«Οι εταιρείες επικαλούνται μεγάλα αποθέματα σε γάλα αλλά και σε τυρί», δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Τάσος Αγαθαγγελίδης, κτηνοτρόφος από το Κιλκίς. «Δεν είναι μόνο ο Βαλμάς, είναι και άλλες εταιρείες», σημειώνει ο Μανώλης Μιχαηλίδης,  κτηνοτρόφος στις Σέρρες. «Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο και για άλλες εταιρείες» δηλώνει ο Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος κτηνοτρόφων Κιλκίς, και καταγγέλλει ανεξέλεγκτη εισαγωγή γάλακτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Θεσσαλονίκη, υπάρχουν μεγάλες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές και να είναι μικρότερες οι ποσότητες πρώτης ύλης που αγοράζεται από Έλληνες κτηνοτρόφους.

Επίσης και η αγορά της φέτας έχει υποχωρήσει σε όγκο πάνω από 10% την τελευταία διετία, ενώ φέτος ειδικά υπάρχει και υπερπροσφορά του πρόβειου γάλακτος από τα ελληνικά κοπάδια.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή γάλακτος από το εξωτερικό, και με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι στα 65 λεπτά το λίτρο, παραδοτέο στην Ελλάδα, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να πέσει ακόμα και στα 40 λεπτά το λίτρο.

 

Σοβαρά προβληματισμένοι οι τυροκόμοι

«Έχω στείλει επιστολές ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για νοθείες σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Εμείς (σ.σ. οι ελεγκτικές αρχές) δεν κάνουμε τίποτα; Ανησυχώ για την αγορά, όχι προσωπικά, γιατί δεν έχουμε πρόβλημα. Μας πονάει να χάσουμε τον παραγωγό. Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί πάμε μαζί. Η δουλειά μας “πάει πακέτο”», δηλώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Μ. Αρβανίτης («Αρβανίτης Α.Ε.»), που δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1980.

«Το πρόβλημα της φέτας είναι πάρα πολύ μεγάλο εδώ και πολλά χρόνια. Θα μας πάρουν κάποια στιγμή τη φέτα. Δεν έχουμε το ζωικό κεφάλαιο. Πολύ μεγάλο ποσοστό δεν “μιλάει” ελληνικά. Βαφτίζονται ελληνικά. Αυτά τα ζώα δεν ζουν έξω, είναι σταβλισμένα και παίρνουν ζωοτροφές», τονίζει ο Ν. Καραγκούνης («ΒΙΟΠΓΑΛ») και συμπληρώνει: «Οι τιμές έχουν πέσει απελπιστικά, 0,85-0,90 ευρώ το λίτρο. Φυσικά και έχετε δίκιο να φωνάζετε για εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος με 0,40-0,50 ευρώ το λίτρο. Αυτό είναι γνωστό αρκετά χρόνια. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει σοβαρός έλεγχος. Ποτέ το ελληνικό γάλα δεν έφτανε για την ντόπια παραγωγή. Τώρα υπάρχουν πλεονάσματα πάρα πολλά».

«Είναι πολύ στενάχωρο ότι οι κτηνοτρόφοι νομίζουν ότι τα τυροκομεία δεν θέλουν να πάρουν το γάλα ή θέλουν να το πάρουν τζάμπα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχουν παλιά τυριά μέσα στα ψυγεία, φοβούνται να παράγουν νέα τυριά και υπάρχει μια κακοπιστία. Να πάρουμε όλοι μαζί το ρίσκο. Και οι τυροκόμοι και οι παραγωγοί», είναι η άποψη του Μ. Παράσχου («Φέτα Μίχου Δορκάδας»).

 

Τι λέει ο Σύνδεσμος Γαλακτοβιομηχανιών

Στο γεγονός ότι η αγορά μας είναι ασθενική, οι τιμές έχουν πέσει δραματικά και τα αποθέματα φέτας είναι μεγάλα απέδωσε τις εξελίξεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χ. Αποστολόπουλος. Σε ό,τι αφορά στη νοθεία γάλακτος για την παραγωγή φέτας είπε ότι ο μόνος τρόπος για να μη γίνεται είναι τα αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.

«Ζητήσαμε από τον υπουργό να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει να υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στον κόσμο ότι η φέτα που αγοράζει μπορεί να μην είναι και πραγματική φέτα με ελληνικό γάλα. Από αυτή τη φήμη ζημιώνονται οι υγιείς επιχειρήσεις που δεν κάνουν τέτοια νοθεία», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.

«Οτιδήποτε έχει σχέση με τη νοθεία δεν πρέπει να εξετάζεται επιδερμικά. Δηλαδή βρήκαμε έναν που νοθεύει, του βάλαμε ένα πρόστιμο και περιμένουμε πότε θα ξανανοθεύσει. Δεν είναι λύσεις αυτές. Ούτε και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που λόγω κρίσης έχουν αποδιαρθρωθεί από πλευράς πόρων», τονίζει.

Για τον Σύνδεσμο «η λύση είναι μία. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις στους παραβάτες πρέπει να είναι τέτοια, που θα είναι αποτρεπτικά να το σκεφτούν. Δεν γίνεται κατά λάθος η νόθευση, γίνεται με δόλο. Δεν μπορεί να περάσει έτσι».

 

 Από το φύλλο της THESSNEWS #102 (21/04/2018-22/04/2018)