Καταγγελία ΣΕΒΓΑΠ για φέτα: Πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων προγράμματα 6,5 εκατ.

Καταγγελία ΣΕΒΓΑΠ για φέτα: Πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων προγράμματα 6,5 εκατ.

Η καρατόμηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν αρκετή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Με μια οργισμένη ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) κάνει εμμέσως λόγο για αδιαφορία και ανικανότητα των αρμοδίων φορέων να εκμεταλλευτούν για την προβολή ενός σημαντικού εξαγωγικού ελληνικού προϊόντων τα 6,5 εκατ. ευρώ που αφορούσαν στην υλοποίηση δυο προγραμμάτων προώθησης στις αγορές του εξωτερικού, ενώ μιλά για ευθύνες του υπουργού Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφιμών, που ενώ ήξερε το πρόβλημα δεν παρενέβη άμεσα.

«Με περισσή οργή και αγανάκτηση μάθαμε ότι τα 6,5 εκατ. ευρώ που μας ενέκρινε η ΕΕ για την υλοποίηση δυο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στο εξωτερικό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δια του εποπτευόμενου κρατικού οργανισμού του ΕΛΓΟ (Ελληνικός Γεωργικό Οργανισμός “ΔΗΜΗΤΡΑ”) τα πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η χώρα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξει την αξία του εθνικού μας προϊόντος σε όλο τον κόσμο. Όπως σημειώνει ο ΣΕΒΓΑΠ στην επιστολή του  τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα δόθηκαν στην Ελλάδα από την ΕΕ «ως αντιστάθμισμα της ανοχής των ελληνικών κυβερνήσεων, στο ξεπούλημα της ταυτότητας της φέτας σε όλες τις συμφωνίες που συνήψε η ΕΕ με τρίτες χώρες (π.χ. με τον Καναδά, την Ν. Αφρική, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, κτλ.). Για να γίνει κατανοητό το τι είχαμε πετύχει αρχικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 4 συνολικά προγράμματα αυτού του τομέα για όλες τις χώρες της Ευρώπης τα δυο τα πήρε η Ελλάδα για ένα μόνο προϊόν της, την φέτα».

Η έγκριση αυτή των προγραμμάτων από την ΕΕ έγινε τον Οκτώβριο του 2017 και ο χρόνος για την προκήρυξη και ανάδειξη του εκτελεστικού φορέα του έργου  τρεις μήνες. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός για να διεκπεραιώσει τις αναγκαίες διαδικασίες ο ΕΛΓΟ και για να μην χαθούν τα κονδύλια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  ζήτησε από την ΕΕ παράταση της προθεσμίας σύναψης σύμβασης  έως τις 26 Μαρτίου. «Και πάλι η θλιβερή διοίκηση του ΕΛΓΟ δεν ανταποκρίθηκε. Για δεύτερη φορά το Υπουργείο ζήτησε και άλλη παράταση της προθεσμίας (μέχρι τις 13-4-2018) αλλά και πάλι ο ΕΛΓΟ δεν ανταποκρίθηκε. Το Υπουργείο ζήτησε και πάλι 3η παράταση (μέχρι τις 13-5-2018). Είναι απίστευτο αλλά όμως τραγικά αληθινό ότι ούτε και αυτή η 3η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε ήταν αρκετή για τον παντελώς ανίκανο και ανεύθυνο μηχανισμό του ΕΛΓΟ να ολοκληρώσει την διαδικασία του διαγωνισμού δημιουργώντας σενάρια και συμβάντα που θα τα ζήλευε ο καλλίτερος σκηνοθέτης!» σημειώνει ο ΣΕΒΓΑΠ στην ανακοίνωση του.

Οι εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών καταλογίζουν ευθύνες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον αρμόδιο υπουργό σημειώνοντας ότι ενώ ήταν σε γνώση του η αδυναμία και η αδιαφορία  του ΕΛΓΟ για όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες  της ΕΕ δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει αυτή  αρνητική εξέλιξη η οποία έχει δυστυχώς δυσμενείς επιπτώσεις για έναν ολόκληρο κλάδο . Την δική του εκδοχή ωστόσο για την  ατυχή εξέλιξη της υπόθεσης  αναφέρει με δική του ανακοίνωση ο ΕΛΓΟ.