Χάθηκε η φέτα, έμεινε η ελπίδα

Χάθηκε η φέτα, έμεινε η ελπίδα

Στην καθιέρωση Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) «δύο ταχυτήτων» εντός της ΕΕ, με άνισα δικαιώματα και διαφορετικά επίπεδα προστασίας, οδηγεί εκ των πραγμάτων η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ώρα που η Γαλλία και η Ιταλία καταφέρνουν να θωρακίσουν επαρκώς προϊόντα που αποτελούν σήμα-κατατεθέν τους, όπως το ροκφόρ και η παρμεζάνα, η φέτα παραμένει ουσιαστικά απροστάτευτη στην ευρύτερη αγορά της Βόρειας Αμερικής, με την ελληνική κυβέρνηση να επενδύει τις ελπίδες της στις προφορικές δεσμεύσεις του επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, για «επαναδιαπραγμάτευση» σε μια πενταετία από τώρα.

Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει καναδικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να παράγουν λευκό τυρί που νομότυπα θα φέρει την ονομασία «φέτα» –ακόμα και αν οι προδιαγραφές του δεν θα έχουν καμία σχέση με το αυθεντικό ελληνικό προϊόν– και, επιπλέον, να «κληροδοτήσουν» το δικαίωμα αυτό σε νέους παίκτες που θα θελήσουν να μπουν στο παιχνίδι μετά το 2022.

«Η συμφωνία ΕΕ και Καναδά μπορεί να ανοίγει τις αγορές των δύο πλευρών, αλλά, ταυτόχρονα, για ορισμένα προϊόντα της ΕΕ, και ιδίως για τη χώρα μας, είναι πολύ κακή και μονομερής. Στην πράξη, δίνεται το ελεύθερο σε καναδικές επιχειρήσεις να παράγουν και να σφετερίζονται τη φέτα ΠΟΠ, το μοναδικό και τόσο ιδιαίτερης σημασίας αυτό ελληνικό προϊόν, και μάλιστα να το παράγουν ακόμα και από αγελαδινό γάλα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος. Επιπλέον, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, «δημιουργεί έναν μπούσουλα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και για άλλα προϊόντα, όπως οι ελιές Καλαμών σε ανάλογες συμφωνίες, όπως δυστυχώς πάει να γίνει και με τη Νότια Αφρική», προσθέτει.

«Δυστυχώς, η φέτα πωλήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και δεν κατέστη δυνατό να διορθωθεί το ‘‘έγκλημα’’ αυτό από τη σημερινή κυβέρνηση, παρά τις μικροδιορθώσεις που έγιναν στην τελική συμφωνία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

«Το ζήτημα δεν έπρεπε να είχε φτάσει με τον τρόπο που έφτασε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε βάλει καν την υπογραφή της σε ένα τέτοιο κείμενο», δηλώνει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, ο οποίος μια μέρα πριν από την ψηφοφορία είχε καλέσει –εις μάτην– τους Έλληνες ευρωβουλευτές όχι μόνο να μην εγκρίνουν τη συμφωνία, αλλά να πείσουν και τους Ευρωπαϊους συναδέλφους της να την καταψηφίσουν.

«Η ελληνική πλευρά πείστηκε από τις κενές, ουσιαστικά, υποσχέσεις του επιτρόπου, ο οποίος υποσχέθηκε όχι κατοχύρωση, αλλά επανεξέταση του ζητήματος μετά από πέντε χρόνια. Τότε, βέβαια, με το τετελεσμένο και την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην αγορά, πιθανότατα οι συνθήκες να είναι ακόμα πιο δυσμενείς για την ελληνική πλευρά», συμπληρώνει ο ίδιος. «Η αλήθεια είναι ότι, αυτήν τη στιγμή, στη CETA δεν υπάρχει τίποτα που να δεσμεύει ότι θα αλλάξει η αντιμετώπιση της φέτας από την πλευρά του Καναδά», εξηγεί.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα αντίδρασης, ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρει ότι «διατηρούμε μια ελπίδα, καθώς, επειδή η συμφωνία χαρακτηρίζεται μεικτή, θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια. Αν δεν εγκριθεί έστω από ένα, θα πρέπει να ‘‘παγώσει’’».

«Εμείς θα επιμείνουμε και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μη βάλει την τελική υπογραφή, εάν δεν προστατευτεί πλήρως η φέτα, όπως τα τυριά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών», δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Πεβερέτος.