Η φέτα χάνει την ελληνική ταυτότητά της

Η φέτα χάνει την ελληνική ταυτότητά της

Την εξαίρεση της φέτας από τη δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση με την Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ και 15 κρατών της νοτίου Αφρικής.

Εκτός από τη φέτα, το άλλο προϊόν που συνοδεύει αυτή την εξαίρεση είναι οι ελιές Καλαμών και η ονομασία Καλαμάτα.

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), όσο και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με την δρομολογούμενη συμφωνία.

Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, μιλώντας στο CNN Greece κάνει λόγο μια μία ειδεχθή συμφωνία, που είναι αποτέλεσμα άγνοιας και κακής διπλωματίας όσων συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις της συμφωνίας αυτής.

“Για πρώτη φορά οι αγορές αυτές με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγουν και προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να το κάνει αυτό για να μπορέσει να διοχετεύσει την περίσσια των αγροτικών της προϊόντων και ιδιαίτερα των γαλακτοκομικών τα οποία έχει”, σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος και τονίζει ότι “είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας να μπορεί να δώσει ένα προϊόν το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο”.

Οι συνέπειες, ωστόσο, από την εξαίρεση της φέτας από την εν λόγω συμφωνία, θα είναι μη αναστρέψιμες. Όπως επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος η φέτα θα χάσει την ταυτότητά της και παράλληλα κάνει λόγο για παραπλάνηση του καταναλωτή.

“Πηγαίνοντας σ’αυτές τις αγορές με το καθεστώς που θα περάσει έχουμε τον ορισμό της παραπλάνησης του καταναλωτή. Δηλαδή θα έχουμε στην ίδια αγορά, δύο προϊόντα που θα έχουν μια τελείως διαφορετική ταυτότητα και ως προς τη σύνθεση και ως προς τον τρόπο παραγωγής. Αυτό το πράγμα είναι πραγματικά απαράδεκτο από οποιαδήποτε μεριά το δει κανείς”, αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος και προσθέτει:

“Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι ο καταναλωτής των περιοχών αυτών θα εκτεθεί σε προϊόντα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φέτα. Θα συνηθίσει, θα ταυτίσει το όνομα φέτα με προϊόντα που δεν σχετίζονται με την πραγματική φέτα και έτσι θα χάσει το χαρακτήρα της η φέτα, θα χάσει την ταυτότητά της και αυτό είναι πολύ σημαντικό και μη αντιστρεπτό”.

“Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα δεδομένο γεγονός το οποίο θα αποτελέσει κείμενο εργασίας για τις επόμενες συμφωνίες. Δεν μπορούμε να συζητάμε με τους άλλους εταίρους ότι θα κάνουμε μια διαφορετική συμφωνία. Αν ζητήσει και η Αμερική το ίδιο, θα αναγκαστούμε να πούμε ναι “, λέει ο κ. Αποστολόπουλος, εκτιμώντας ότι έχουμε δημιουργήσει ένα κακώς δεδομένο.

Αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για την υιοθέτηση της συμφωνίας, καταλογίζοντας ευθύνες στους κ.κ. Σταθάκη και Κοτζιά που ενέδωσαν σε αυτή.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει βέτο στην Διατλαντική Εμπορική Σχέση Εμπορίου (TTIP) σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, έχοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η συμφωνία εξασφαλίζει τις λεγόμενες «γεωγραφικές ενδείξεις» σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας στο οποίο είχε πρόσβαση το Euractiv η ελληνική πλευρά δεν είναι αισιόδοξη για το μέλλον της συμφωνίας εξαιτίας της αμερικάνικης άτεγκτης στάσης.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας, αφού η αμερικάνικη πλευρά φαίνεται να μην είναι διατιθεμένη να προχωρήσει στους απαραίτητους συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια σειρά από τομείς», αναφέρει το έγγραφο.

Η Ελλάδα ανησυχεί ιδιαίτερα για την επίδραση της ΤΤΙP στον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί μια συμφωνία που δε θα εξασφαλίζει αυξημένη προστασία στα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με το Euroactiv η Ελλάδα έχει έντονη ανησυχία για προϊόντα όπως η φέτα, ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης το οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την ελληνική παραγωγή.

Όπως αναφέρει Έλληνας αξιωματούχος η φέτα πρέπει να προστατευτεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα προκύψει. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η φέτα είναι ένα προϊόν με τεράστιες προοπτικές και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική αγροτο-διατροφική βιομηχανία.

Πηγή: https://voutospress.gr/