Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, μιλώντας στο agrotes.eu αναφέρει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η ταπείνωση της φέτας με διάφορες απομιμήσεις της, μας εξήγησε τα οφέλη από τη Διεπαγγελματικής οργάνωσης της Φέτας και πως οι παραγωγοί είναι αυτοί που ωφελούνται.
Πείτε μας λίγα λόγια για τον ΣΕΒΓΑΠ.
Αποτελείται από μεγάλες και μικρές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γαλακτοπαραγωγής και της μεταποίησης. Αυτήν την στιγμή αυξάνονται συνέχεια τα μέλη του και έχει γύρω στα 20 μέλη. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
Ποια η σχέση του ΣΕΒΓΑΠ με τους παραγωγούς και τους φορείς τους ;
Η σχέση του ΣΕΒΓΑΠ με τους ανθρώπους μπορώ να πω είναι το καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και σύμπνοια και θα ήταν λογικό θα έλεγε κανείς δεδομένου ότι δεν υπάρχει να χωρίσει τίποτε κανείς, έχουμε όλοι το ίδιο συμφέρον, το συμφέρον δηλαδή της ανάπτυξης του κλάδου της φέτας είναι κοινό. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να χωρίσουμε.
Γιατί πρέπει να δημιουργηθεί η Διεπαγγελματική οργάνωση για τη Φέτα;
“Ξεκινήσαμε κατ’ αρχήν με την ανοχή της Ελλάδας και να φέρουμε τις οικονομικές συνθήκες του Καναδά”. Δυστυχώς αυτό συνέβη και με άλλες συμφωνίες που βρίσκονται στα σκαριά και σε άλλες πόλεις όπως Βιετνάμ, Σιγκαπούρη και εννοείται στην Αμερική. Αυτό πέραν από σκάνδαλο δεν αποτελεί μόνο ένα περίεργο φαινόμενο αλλά αποτελεί σκάνδαλο πραγματικά. Δεν μπορεί ένα προϊόν και μάλιστα το σημαντικότερο μιας χώρας να έχει εξαιρεθεί ενώ όταν όλα τα υπόλοιπα να έχουν απογειωθεί. Αυτό μας ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος πραγματικά να υποστηρίζει αυτά τα προϊόντα και να βγαίνει μπροστά και να είναι πραγματικά πρώτος σε τέτοιου είδους συναλλαγές έτσι ώστε να κατοχυρώνεται σε οποιαδήποτε τέτοια συναλλαγή η φέτα.
Κοιτάμε και άλλα φαινόμενα βέβαια όπως έχουμε διαπιστώσει ότι στις αγορές αυτές ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποτίθεται ότι η φέτα έχει κατοχυρωθεί να έχουμε καταστρατηγήσεις, υπάρχουν εταιρίες που παράγουν απομιμήσεις της φέτας ή εταιρίες που μπορεί να μην την ονομάζουν φέτα αλλά να έχουν από έξω τσολιάδες και ελληνικά νησιά και ουσιαστικά γίνεται μια ταπείνωση της φέτας.
Τι αρμοδιότητες θα έχει η Διεπαγγελματική οργάνωση για τη Φέτα;
Η Διεπαγγελματική έχει πολλές αρμοδιότητες και πραγματικά έχουμε πολλές ελπίδες γι’ αυτή αν λειτουργήσει σωστά και πρέπει να λειτουργήσει σωστά. Οι διεπαγγελματικές που μέχρι τώρα έχουν συσταθεί κατά την άποψη την προσωπική μου δεν έχουν λειτουργήσει σωστά.
Η πρώτη μέριμνα της Διεπαγγελματικής είναι κατ’ αρχήν όσα μέλη έχουν έρθει να συμφωνήσουν στους κανόνες παραγωγής φέτας. Το πως θα είναι η φέτα θα έχει ήδη προσδιορισθεί από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό και δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από ότι προβλέπει η φέτα. Επομένως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παράγει κανείς διαφορετικά.
Δεύτερον πρέπει αυτό που συμφωνήθηκε να αστυνομευθεί σε όλη την επικράτεια όχι μόνο την Ελληνική αλλά και στο Εξωτερικό γι’ αυτό πρέπει να γίνεται με πολύ συγκεντρωτικό τρόπο και σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να γίνονται προσφυγές και δεν πρέπει να μένουμε εμείς παρατηρητές για να αφομοιώνουν και να χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι παραγωγοί λευκού τυριού.
Τρίτον και πολύ σημαντικό θα έλεγα είναι το κομμάτι της προώθησης, είναι το επίπεδο που χρειαζόμαστε πολύ σημαντική δράση ώστε το προϊόν αυτό όχι μόνο να γίνει γνωστό γιατί είναι γνωστό αλλά να καταλάβει ο Ευρωπαίος ή ο Παγκόσμιος καταναλωτής ότι πρώτον είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο λευκό τυρί υπάρχει στον κόσμο και δεύτερον ότι έχει αποκτήσει πραγματικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μεράκι, ιστορία όχι μόνον παραδοσιακά του τρόπου παραγωγής αλλά ακόμα και την σύσταση του. Αυτά όταν γίνουν γνωστά το προϊόν θα αποκτήσει ιδιαίτερη αξία και ο Ευρωπαίος ή ο Παγκόσμιος καταναλωτής δεν θα φθείρονται. Βλέπουμε δηλαδή ότι το προϊόν με την ίδια σύνθεση και την ίδια παραγωγική διαδικασία θα κάνουν διπλάσιες και τριπλάσιες εισφορές.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την Διεπαγγελματική;
Δεν θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η ανάπτυξη της φέτας. Όταν λοιπόν το προϊόν θα αποκτήσει κατ’ αρχήν μια σφραγίδα, η φέτα θα πρέπει να έχει την σφραγίδα όπως έχουν όλα τα αντίστοιχα προϊόντα δηλαδή την σφραγίδα της Διεπαγγελματικής οργάνωσης η οποία θα δίνει στον καταναλωτή την εντύπωση πως το προϊόν που αγοράζει είναι πράγματι αυτό για το οποίο έχει αστυνομευτεί και όχι ελεγχθεί και δεύτερον η μείωση των προϊόντων μαϊμούδων στην αγορά θα αναδείξει πρώτον την αξία του και δεύτερον θα κάνει το προϊόντα είναι σε ζήτηση και σύμφωνα με την ζήτηση θα αυξηθεί η τιμή του προϊόντος και με την τιμή του προϊόντος θα αυξηθεί και η τιμή του παραγωγού και από αυτήν την ανάδειξη της φέτας θα ωφεληθεί πολύ ο παραγωγός.
Πως και από που θα χρηματοδοτείται η Διεπαγγελματική οργάνωση για τη Φέτα;
Χωρίς πόρους η Διεπαγγελματική δεν θα μπορέσει να κάνει απολύτως τίποτα. Όλες οι Διεπαγγελματικές στον κόσμο λειτουργούν με εισφορές των μελών και οι πόροι χρησιμοποιούνται για τις δράσεις που είπαμε προηγουμένως. Εδώ έχουμε όμως το εξής φαινόμενο. Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι μεταποιητές και οι τυροκόμοι πρέπει να έχουν εισφορές και να τις καταθέσουν αυτές σε έναν δημόσιο φορέα ο οποίος είναι ο Ελληνικός Οργανισμός “Δήμητρα”. Οι εισφορές αυτές δυστυχώς όχι μόνο δεν πιάνουν τόπο αλλά κατασπαταλιόνται και ετερο-χρησιμοποιούνται. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα που εισπράττει αυτός ο οργανισμός χωρίς καν να τα χρησιμοποιεί και το χειρότερο όλων είναι να τα χρησιμοποιεί για ανώφελους σκοπούς. Αυτό πραγματικά είναι ένα απαράδεκτο πράγμα που πρέπει να σταματήσει. Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο τα χρήματα γιατί δεν είναι δικά τους είναι δικά μας και το ποσό αυτό θα οδηγηθεί στην χρηματοδότηση της φέτας. Οι εισφορές των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων που πήγανε σ’ αυτόν τον Οργανισμό να πάνε στην Διεπαγγελματική της φέτας και να πιάσει πραγματικά τόπο.
Πιστεύω πως θα φτάσουν στο επίπεδο ελπίζω αυτός είναι ο στόχος και οι υπόλοιποι παραγωγοί ή οι κτηνοτρόφοι που δεν θα ξυπνήσουν να μπουν στην Διεπαγγελματική γιατί θέλουμε το 100% να ασχολούνται με την φέτα στην Διεπαγγελματική, θα δουν ότι μέσα από την σφραγίδα της Διεπαγγελματικής θα τους συμφέρει και θα θέλουν οι ίδιοι να μπουν στην Διεπαγγελματική. Όσον αφορά την προώθηση οι παραγωγοί δίνουν τα χρήματα αυτά είναι θετικό να το βλέπει κανείς έτσι αυτήν τη στιγμή, στην πράξη τα πράγματα πολλές φορές απέχουν αλλά αυτή την στιγμή ήδη έχουμε την εισφορά που καταβάλουν οι παραγωγοί και είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένη.
Αυτό νομίζω είναι ιστορικά ένα πολύ σημαντικό βήμα γιατί όπως ξέρετε έχει γίνει στο παρελθόν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική. Υπήρχαν δυστυχώς τα οικονομικά συμφέροντα μπροστά από τα συμφέροντα του προϊόντος γι’ αυτό δεν μπόρεσε κανείς να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα που αισιοδοξούμε πως θα φτάσουμε. AG