- Μιλούν στην ¨Α.ε» ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Τζιότζιος και ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού «Γάλα Ελλάς» στην Ελασσόνα κ. Κώστας Γκουκούλιας
- Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
Ομιχλώδες είναι η πρώτη λέξη που έρχεται όταν κανείς πάει να μιλήσει για τη φέτα! Και οι λόγοι είναι οι εξής: Πρώτον κανείς δεν είναι σίγουρος για τα οικονομικά στοιχεία ενός προϊόντος που όμως τυγχάνει να είναι και Εθνικό. Μέχρι και το 2015, όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, τα στοιχεία της παραγωγής, τα τοποθετούσε στο σύστημα ο ΕΛΟΓΑΚ. Κάτι που άλλαξε από το 2016 και πλέον η τοποθέτηση γίνεται από τις εταιρείες…καιαναρωτιέται μέσω της Αγροτικής έκφρασης, πως είναι δυνατόν να υπάρχει αύξηση στην παραγωγή φέτας, που τα τελευταία 15 χρόνια, η πορεία της είναι μια ευθεία γραμμή (σταθερή)! Στον αντίποδα αυτής της πεποίθησης βρίσκονται τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ. Σύμφωνα με αυτόν το 2015 η παραγωγή φέτας έφθασε τους 99.000 τόνους, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2016 ήταν 103.000 τόνους. Το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2015 η παραγωγή έφθασε τους 90.000 τόνους. Ο κ. Αποστολόπουλος μας ανέφερε ότι σίγουρα έχουν γίνει λάθη από τις εταιρείες που κατέθεσαν τα στοιχεία τους και ως εκ τούτου η όποια οικονομική εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη, εννοώντας και το ύψος των εξαγωγών που κάποιοι τις τοποθετούν στους 35.000 τόνους. Ο δεύτερος λόγος, που επιβεβαιώνει ότι η φέτα, αν και εθνικό προϊόν βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο έχει να κάνει με το εξωτερικό. Πηγές αναφέρουν ότι από την πλευρά του Υπουργείου δεν γίνεται καμία ουσιαστικά ενέργεια διαφύλαξης της ονομασίας σε μακρινές αγορές, όπως η Ν. Αφρική και η Σιγκαπούρη. Όπως λένε, οι του Υπουργείου στέκονται αποκλειστικά και μόνο σε διαβεβαιώσεις ξένων ότι θα προστατεύσουν την Εθνική ονομασία φέτα, λες και δεν έχουν να θυμηθούν άσχημα συμβάντα που έπληξαν το ελληνικό προϊόν στο παρελθόν.
Για μειωμένη περυσινή παραγωγή φέτας μας έκανε λόγο και ο κ. Μιχάλης Τζιότζιος, πρώην πρόεδρος κτηνοτρόφων από το Νομό Λάρισας, αποφεύγοντας όμως την όποια παρακινδυνευμένη εκτίμηση για το ύψος αυτής. Για φέτος, η εκτίμησή του είναι ότι θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς όπως ανέφερε η παρατεταμένη κακοκαιρία και η παγωνιά έχει μειώσει σημαντικά την παραγωγή γάλακτος σε ποσοστό ακόμη και 50%.
Την ίδια στιγμή, ένας άλλος σημαντικός λόγος που θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της παραγωγής είναι κατά τον ίδιο, η δυσχερή εικόνα που σήμερα παρουσιάζει η κτηνοτροφία. Και εξηγεί: πολλοί μικροί κτηνοτρόφοι ανά την Ελλάδα με τον φόβο ότι μπορεί να τους κοπεί η σύνταξη με τους νέους νόμους απομακρύνονται από αυτή. Παράλληλα, κτηνοτρόφοι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουν μειώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο, ή στρέφονται σε άλλα ζώα που έχουν χαμηλότερο κόστος εκτροφής. Αναμφίβολα όπως μας λέει η κτηνοτροφία περνά τα τελευταία της χρόνια την πιο βαθιά της κρίση. Θυμίζει ότι το 2004 όπου το ΦΠΑ ήταν 13% έγιναν στην Ελλάδα οι περισσότεροι στάβλοι, που όμως σήμερα είναι ασύμφοροι λόγω της γεωμετρικά αυξανόμενης φορολογίας. Σημειώνεται ότι το κόστος εκτροφής σε ένα στάβλο (δεν περιλαμβάνονται τα κόστη εργατών, η προσωπική δουλειά του κτηνοτρόφου) εκτιμάται στα 350-400 ευρώ ετησίως, έναντι 250 ευρώ που είναι το κόστος για τα ζώα ελεύθερης εκτροφής.
Η κατάσταση για τον κτηνοτρόφο, σαφώς και δεν είναι η καλύτερη, μας λέει ο κ. Κώστας Γκουκούλιας, γενικός διευθυντής στο Συνεταιρισμό Γάλα Ελλάς στην Ελασσόνα την στιγμή μάλιστα που η τιμή στην χονδρική είναι στο χαμηλότερο της τελευταίας 15ετίας. Σήμερα κινείται μεταξύ 4,5-4,7 ευρώ το κιλό για να καταλήξει στη λιανική αυξημένη τουλάχιστον κατά 2 ευρώ το κιλό.
Εντωμεταξύ σε πτώση βρίσκεται και η τιμή παραγωγού με το πρόβειο να φθάνει το 1 ευρώ το κιλό σήμερα από 1,05 ευρώ πέρυσι, ενώ η τιμή στο γίδινο είναι 67 λεπτά το κιλό από 69 πέρυσι. Η εκτίμηση του κ. Κ. Γκουγκούλια για την πορεία της εγχώριας παραγωγής είναι ότι φθάνει περί τους 100.000 τόνους εκ των οποίων το 40% αφορά τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται.
Το σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί στην περίπτωση του συνεταιρισμού που ήδη λειτουργεί την τελευταία εξαετία είναι ότι περνά στην μεταποίηση και χονδρική πώληση φέτας και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αλυσίδες της Ελλάδος και του εξωτερικού για την διάθεση του προϊόντος της (φέτα) που θα φέρει την επωνυμία Γάλα Ελλάς.