Η ημερίδα στον Αλμυρό για το λευκό μας χρυσό… τη φέτα

Η ημερίδα στον Αλμυρό για το λευκό μας χρυσό… τη φέτα

Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, και  τον Όμιλο Φίλων Φέτας, πραγματοποίησε  ημερίδα στον Αλμυρό, με θέμα: «Οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική, για τη Φέτα».

Σήμερα λοιπόν Σάββατο μέσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού παρακολουθήσαμε ομιλίες, τοποθετήσεις και προβληματισμούς για τις συνέπειες που θα έχει στο εθνικό μας προϊόν, τη ΦΕΤΑ, η επικύρωση της συμφωνίας CETA από το Εθνικό μας Κοινοβούλιο.

Η Ειρήνη  Αιμονιώτη – Δημοσιογράφος ΕΣΕΤ- Μέλος Ομίλου Φίλων Φέτας (ΟΦΦ), ανέλαβε το συντονισμό της εκδήλωσης καλώντας αρχικά στο βήμα τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βασίλειο Κόκκαλη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτριος Εσερίδης και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης. Για την εκδήλωση εργάστηκε για το Δήμο, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Άρης Καραγιώργος και νυν εντεταλμένος σύμβουλος του Δημάρχου, τον οποίο και οι διοργανωτές ευχαρίστησαν.

Παρευρέθηκαν ακόμη στην εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, Αντιδήμαρχοι, συνδικαλιστές, οι κ. Γκρίνιας και κ. Τόπας του κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλμυρού, αλλά και της Διεπαγγελματικής φέτας, βιομήχανοι και κτηνοτρόφοι, ο κ. Πρίντζος της ΕΒΟΛ και οι Μποτός και Ρούσσας της Ρούσσας Α.Ε., ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης Αντιπρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου και Αντιπρόεδρος του Κέντρου πρόληψης Ν. Μαγνησίας Πρόταση Ζωής, γεωπόνοι και επαγγελματίες που συνδέονται με τον κτηνοτροφικό και πρωτογενή τομέα.

“Ο λευκός μας χρυσός, η φέτα…” είναι μια φράση της συντονίστριας η οποία μπορεί να μας διατυπωθεί ως φράση – σύνθημα για την αξία του Εθνικού μας προϊόντος, το οποίο και πρέπει να προστατευθεί.

Μεταφέρουμε σημαντικές τοποθετήσεις δηλώσεις:

Βασίλης Κόκκαλης: Το μόνο εύκολο είναι να μηδενίσω όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν για τη φέτα. Δεν θα το κάνω… Ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα της φέτας ως Εθνικό θέμα και όχι στην πράξη. Οι κτηνοτρόφοι, οι τυροκόμοι, γνωρίζουν τι έχει γίνει και τι όχι. Πιστεύω ότι χαθήκαν μάχες αλλά όχι ο πόλεμος. Με τη βοήθεια των ειδικών και των παραγωγών, μπορούμε να ανταποκριθούμε στον αγώνα για την προστασία της φέτας.

ο Χρήστος Μπουκώρος έκανε μια ευρεία αναφορά στα κύρια αγροτικά προβλήματα και πως οι δυσμενείς αλλαγές διαγράφουν το οχι ευοίωνο μέλλον του αγρότη. Επίσης τοποθετήθηκε: αναγκάστηκα να κάνω επερώτηση για την απώλεια 3.900.00 ευρώ, μια απώλεια που έχει πολιτικές αλλά και υπηρεσιακές ευθύνες… πρέπει να αφαιρεθεί αυτός ο αστερίσκος που έχει μπει στη φέτα με τον τίτλο “αυξημένη προστασία” και να γίνει ολική η προστασία… για όσα έχουν συμβεί για τη φέτα, τα γεγονότα έχουν μια ενδιαφέρουσα συνέχεια, μια αλληλουχία…Δεν χρειάζεται οι αγρότες ή κάθε επαγγελματικός κλάδος να κάνει κόμμα. Μέσα από τα κόμματα με τον Περιφερειάρχη μας και τον Δήμαρχο, με τους βουλευτές μας πρέπει να εργαστούμε και να λύσουμε τα προβλήματα… Η φέτα είναι σημαία, που αν πέσει, πρέπει όλοι να εργαστούμε για να τη σηκώσουμε.

Κ. Αγοραστός: Χωρίς μικροσυμφέροντα και μικροσυγκρούσεις, πρέπει να εργαστούμε, όπως άλλωστε ως Περιφέρεια και Ένωση Περιφερειών, κάνουμε, με παραστάσεις, προτάσεις και υποδείγματα. Συμμετέχουμε στις εξελίξεις. Πραγματοποιείται ένας ακήρυχτος πόλεμος επικράτησης. Είναι ώρα για λύσεις.

Δ. Εσερίδης: Συγχαρητήρια στους διοργανωτές… ως Δήμος στηρίζουμε και με αυτές τις ημερίδες τους αγρότες. Καλό είναι σήμερα να εκδόσουμε ένα ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Ν. Πρίντζος: Τη χάσαμε τη μάχη; Αφού δεν τη δώσαμε. Το λάθος έγινε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Γιατί να δεν φέρνουμε την απόφαση στη Βουλή, να ακυρωθεί; …Οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος εξαρτώνται από την φέτα… Ποιοι φέρνουν το γάλα και τι το κάνουν; Πρέπει να γίνονται έλεγχοι, παντού, συνέχεια. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να διευκολυνθεί, να μείνει στο χωριό του, να μεγαλώσει τα παιδιά του, να στηρίξει την οικογένειά του. Πρέπει να στηρίξουμε την ύπαιθρο. Αν δείτε να καπνίζει κάτι στην Ανάβρα, θα είναι σπίτι κτηνοτρόφου… Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φύλακες άγγελοι της υπαίθρου.

Μπασδάνης: Θεωρούμε ότι ειδικά τώρα, που η Ελλάδα ψάχνει να ξαναβρεί τον βηματισμό της μέσα από αυτό τον οικονομικοκοινωνικό μαρασμό που υπέστη την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποί μας στην εθνική αντιπροσωπία οφείλουν να προστατέψουν τη φέτα, γιατί είναι ένα θέμα καθαρά εθνικό.

Πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένη στρατηγική από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι ευχολόγια, ώστε να διαμορφωθεί εμπορική πολιτική που να δίνει έμφαση στην ποιότητα της ελληνικής φέτας.
Αντ’ αυτού, μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε την παραίτηση από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αιτιολογία ότι χάθηκαν οι προθεσμίες σύναψης συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουμε 6,5 εκατ. ευρώ για την προβολή και την προώθηση της φέτας, που η ΕΕ «απλόχερα» μας έδινε, με την μοναδική προϋπόθεση η ελληνική πλευρά να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας.

Ειδικότερα, σε επιστολή προς τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού, αναφέρεται ότι ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση για να ζητηθούν οι παραιτήσεις όλων, είναι η απόδοση ευθυνών σ’ αυτούς που έχασαν τις προθεσμίες.  Καμία ανάληψη ευθύνης από τον ίδιο τον Υπουργό, κανένα ίχνος αυτοκριτικής, που σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για το θέμα της ελληνικής φέτας θα έπρεπε να δοθεί αγώνας, για την όσο το δυνατόν πιο άμεση απορροφητικότητα της ευρωπαϊκής βοήθειας…

Ε. Ανυφαντάκης: Εμείς αγωνιζόμαστε, οι αποφάσεις είναι άλλων. Επιλέξαμε με πολύ προσοχή αυτές τις λέξεις: Εθνική υποχρέωση η διασφάλιση της ταυτότητας της φέτας. Γιατί η φέτα και Εθνικό προϊόν είναι και ταυτότητα έχει και είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε αυτή την ταυτότητά της.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι:

Εμμανουήλ Ανυφαντάκης– Ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών & τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος – Θέμα: «Εθνική υποχρέωση η διασφάλιση της ταυτότητας της Φέτας»

Χρήστος Αποστολόπουλος – Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Θέμα: « Οι δικαιολογίες του ξεπουλήματος της Φέτας με τις Συνθήκες της ΕΕ»

Γεώργιος Ζέρβας– Πρόεδρος της ΕΖΕ – καθηγητής και τέως πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: «Ο ρόλος της ΦΕΤΑΣ στη βιωσιμότητα της Ελληνικής Αιγοπροβατοτροφίας»

Γιώργος Εμμανουήλ – Γεωργοοικονομολόγος – Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας. Θέμα: «Ο Αγώνας και η ανάγκη Θεσμικής οργάνωσης και συνεργασίας των φορέων για την υπεράσπιση της ΠΟΠ φέτας»

Πολλά από αυτά που ακούστηκαν στην ομιλία μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του Ομίλου Φίλων Φέτας. Επίσης μπορείτε να εγγραφείτε και να συμμετάσχετε.