«Πανστρατία» Για να σωθεί η φέτα!

«Πανστρατία» Για να σωθεί η φέτα!

 • Οι σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει εντός κι εκτός συνόρων η φέτα, η οποία αποτελεί και σήμα – κατατεθέν για τα τυριά της Ηπείρου, τέθηκαν σε ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννενα και στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες, παραγωγοί, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλο τοπικοί φορείς, μιας και είναι ένα ζήτημα με πολλές επιχειρηματικές παγίδες που μας στήνουν διεθνώς, βλάπτοντας σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία.
Από την μία οι δυο επιζήμιες συμφωνίες για το εθνικό μας προϊόν ΠΟΠ, που προωθεί η Ε.Ε. με τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική και από την άλλη οι αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, ήταν αρκετά για να… ανάψει η συζήτηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ζητούμενο σήμερα είναι η διαφύλαξη της ταυτότητας του εθνικού μας προϊόντος με κάθε τρόπο, δημιουργώντας ένα αρραγές κοινό μέτωπο!
«Θολό» τοπίο
«Άστραψε και βρόντηξε» ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Σαββάτου, κάνοντας λόγο για «θολό» τοπίο, αφού παρατηρούνται εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό για παραγωγή λευκού τυριού και εξαγωγή του ως λευκού (μέχρι εδώ νόμιμη η διαδικασία), αλλά η πώλησή του στο εξωτερικό ως φέτα (εκεί βρίσκεται η απάτη)! Αυτό πώς συμβαίνει;
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, χρησιμοποιώντας τον κωδικό από το ελληνικό γάλα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί στην Ήπειρο.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «Διεπαγγελματική» για την φέτα και αναφερόμενος στην φράση που είχε πει και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως: «να βάλουμε τους λύκους, να φυλάνε τα πρόβατα», ξεκαθάρισε ότι δεν εννοούσε καμία βιομηχανία από την Ήπειρο. Ωστόσο, επέμεινε ότι τέτοιες πρακτικές παρατηρούνται κατά κόρον στην Θεσσαλία. «Αυτή την στιγμή οι μεγάλοι φέρνουν  γάλα απ’ έξω και χαλάνε την τιμή. Δεν πούλησε κανείς από την Ήπειρο 4 ευρώ φέτα στην Αγγλία και στην Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά!
Γι’ αυτό και όπως είπε δεν μπορεί να μην γίνεται ισοζύγιο στο λευκό τυρί. «Αφού τα εξαγάγω για να το πουλήσω ως φέτα, πρέπει να έχω και τιμολόγιο ελληνικό. Κάνει κανείς έλεγχο εάν αυτό που έβγαλα έξω ως λευκό τυρί, το πούλησα ως φέτα;», αναρωτήθηκε.
Καμπανάκι κινδύνου
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας, ομ. Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμ. Ανυφαντάκης, αναφερόμενος στις δυο εμπορικές συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες Καναδάς και Νότιος Αφρική μπορούν να παράγουν την δική τους φέτα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, έτσι ώστε κάτι παρόμοιο να συμβεί και σε άλλες χώρες.
Γι’ αυτό και η εκστρατεία για την προάσπιση του προϊόντος, πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα,  τόνισε ο κ. Ανυφαντάκης, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 είχε αποφανθεί ότι η φέτα είναι μια και είναι ελληνική.
Βέβαια, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι με μια νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να χαθεί οριστικά η ονομασία προέλευσης.
Ποιο… μάρκετινγκ;
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε στις δικαιολογίες για το ξεπούλημα της φέτας. Μια τελευταία δικαιολογία που ακούγεται είναι το καλό μάρκετινγκ: «Κάντε καλό μάρκετινγκ έξω στις αγορές και πείτε πως εσείς έχετε την αυθεντική φέτα. Γιατί όμως να κάνουμε μάρκετινγκ σε μια αγορά που οι κανόνες δεν είναι θεμιτοί, όταν δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός; Όταν έχεις ένα προϊόν που δεν είναι φέτα, παράγεται με οποιεσδήποτε πρώτες ύλες, με το μισό κόστος και να το έχεις δίπλα στο ράφι με το ίδιο όνομα, τι μάρκετινγκ να κάνεις», αναρωτήθηκε ο κ. Αποστολόπουλός.
Κινδυνεύει η αιγοπροβατοτροφία
Ο καθηγητής και τέως Πρύτανης της Γεωπονικής Γ. Ζέρβας στην ομιλία του στάθηκε στον ρόλο που έχει η φέτα στην βιωσιμότητα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.  «Οι εκτιμήσεις είναι ότι την τρέχουσα παραγωγική περίοδο, πολλές μονάδες αιγοπροβατοτρόφων θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, διότι με τις χαμηλές τιμές δεν μπορούν να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα ή άλλες μονάδες με μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο, θα το μειώσουν, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερη παραγωγή γάλακτος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας. Αυτό σημαίνει ότι και θα βρεθούν ξεκρέμαστοι οι παραγωγοί, αλλά και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερες ποσότητες εισαγόμενου γάλακτος.
Η «χρυσή» τομή
Όσον αφορά την Διεπαγγελματική για την φέτα, ο Πρόεδρος του Αγροτ. Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ζήτησε να βρεθεί η «χρυσή» τομή και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με έναν φορέα, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν.
Οι Νέοι Αγρότες
Την πρόταση της Ένωσης Νέων Αγροτών κατέθεσε ο Αντιπρόεδρός της Άρης Κασσής, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε της φέτα ως εθνικό προϊόν για τη χώρα μας και στη συνέχεια να απαιτήσουμε την αποκλειστικότητά της διεθνώς. Παράλληλα κάλεσε την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, όσον αφορά τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και να γίνεται σαφές σε ποιο προϊόν διατίθενται αυτές οι εισαγωγές.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε και η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σημειωτέον έχει αναλάβει να μελετήσει τα στοιχεία που της δόθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων για το καρτέλ γάλακτος.
«Αυτές οι συμφωνίες που προωθήθηκαν από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν και εγκρίθηκαν και στη Βουλή όποια συζήτηση έγινε σχετικά, από το 2013 μέχρι σήμερα, ήταν για την προώθηση αυτών των συμφωνιών. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα έχουν εγκρίνει και εάν δεν υπήρχε η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, των αγροτών, θα τα είχαν ήδη κυρώσει και σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της.
* * *
Στην ανάγκη προάσπισης της «ταυτότητας» της φέτας αναφέρθηκαν με τοποθετήσεις τους ακόμη οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Καραγιάννης, και Άρτας Γ. Στύλιος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ι. Λώλος, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Κατηρτσίδης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ι. Μήτσης.