Κροκοδείλια δάκρυα χύνονται για να προστατεύσουμε την κορωνίδα των ελληνικών τυριών. Η φέτα ΠΟΠ έχει στην κατανάλωση λευκών τυριών μόνο το 10% της παγκόσμιας ζήτησης, την ώρα που η ελληνική αιγοπροβατοτροφία καταστρέφεται λόγω μείωσης των τιμών στο γάλα κατά 50%, με αποτέλεσμα ζώα να οδηγούνται στη σφαγή.
Η Φέτα, ένα τυρί που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τρόπο παραγωγής, είναι εκτεθειμένο σε διεθνή αλλά και εγχώριο αθέμιτο ανταγωνισμό, έναν ανταγωνισμό που καταστρέφει κτηνοτρόφους, μεταποιητές και «ακυρώνει» την δυναμική ενός προϊόντος που είναι ΠΟΠ, αλλά μόνο μερικώς, καθώς πέραν της Ε.Ε., η προστασία της Φέτας δεν είναι πλήρης , όπως συμβαίνει στη μεγάλη αγορά του Καναδά, της Νότιας Αφρικής.
Αυτός ο ανταγωνισμός και οι «ελληνοποιήσεις» γάλακτος και προϊοντος, εξηγούν τις πολύ χαμηλές τιμές της φέτας στο εγχώριο λιανεμπόριο, ως και κάτω από 4 ευρώ το κιλό, όταν με βάση το κόστος γάλακτος και λοιπά κόστη, το κιλό η φέτα έχει κόστος παραγωγής στο μεταποιητή τουλάχιστον 4,2 ευρώ/κιλό.
Αυτά και πολλά ακόμη προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα όταν κάποια στιγμή ενεργοποιηθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ, που καθυστερεί λόγω ζητημάτων συνεννόησης των επιχειρήσεων και φορέων του κλάδου.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα όσα λέχθηκαν στο συνέδριο «Φέτα, το εθνικό μας προϊόν», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Zootechnia με διοργανωτές το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και το ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Να σηειωθεί ότι στην Ελλάδα, με στοιχεία 2017, παράγονται 119.000 τόνοι φέτας και εξάγονται 59.000 τόνοι, ποσότητα που πέρυσι αυξήθηκε κατά 4% λόγω των ανακατατάξεων στην εσωτερική αγορά των σούπερ μάρκετ.
Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τη Φέτα καθώς ολοένα περισσότερες χώρες τοποθετούνται στις διεθνείς αγορές μέσα από τα προϊόντα τους, που συνδέονται με την τουριστική τους προβολή, τόνισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ καθ. Σπ. Μάμαλης προσθέτοντας ότι πρέπει να διαμορφωθεί λοιπόν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θα υποστηρίξει την παραγωγή και εμπορία της φέτας και το οποίο θα στηρίζεται στη συνεργασία
Τελιγιορίδου: Aυστηρότεροι έλεγχοι και κυρώσεις
Για να προστατευθεί η Φέτα, η προμετωπίδα των εξαγωγικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, η ΠΟΠ Φέτα, θα πρέπει να μπει τέλος στο «πάρτι των ελληνοποιήσεων», με αποτέλεσμα ο λεγόμενος «λευκός χρυσός» της χώρας μας, να χάνει έδαφος στη διεθνή αγορά όχι μόνο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από λευκά τυριά που «πλασάρονται» ως φέτα, αλλά και λόγω των κακών πρακτικών κάποιων Ελλήνων παραγωγών.
Τα παραπάνω τόνισε η υφυπ. ΑΑ&Τ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, από το βήμα της ημερίδας η οποία επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η αυστηρή τήρηση των χαρακτηριστικών της φέτας βάσει των όσων προβλέπει η νομοθεσία «γιατί και εμείς οι ίδιοι την υπονομεύουμε, αντί να προστατέψουμε την αυθεντικότητα και την ταυτότητα του προϊόντος».
Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε η υφυπουργος, υπογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας η Υπ.Απόφαση για Ελέγχους στο Γάλα, που αυστηροποιούνται όπως αυστηροποιούνται και οι ποινές για όσως βρεθούν υπότροποι.
Ωστόσο η νοθεία στη Φέτα, όπως τονίσθηκε από παραγωγούς στο περιθώριο της Ημερίδας, εντοπίζεται κυρίως στο τελικό προϊόν, όχι τόσο στην ελληνοποίηση του γάλακτος. Το «μεγάλο πάρτι της νοθείας», γίνεται κυρίως στον τουριστικό κλάδο και στις «καλοκαιρινές» τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης, όπως μαζί με τη Φέτα «σπρώχνουνε» λευκά τυριά από τη Δανία ή από τις γύρω βαλκανικές χώρες.
Η προστασία της Φέτας είναι σημαντική για οικονομικούς λόγους αλλά όχι μόνο. Από τις εξαγωγές Φέτας τα έσοδα για την χώρα είναι 330 εκατ. ευρώ. Σε δε όλη την αλυσίδα παραγωγής φέτας απασχολούνται περί τις 300.000 εργαζόμενοι, με επιπλέον 50.000 άτομα να εργάζονται τις επιχειρήσεις προϊόντων σίτισης.
ΣΕΒΓΑΠ: Να αναγνωριστεί η αξία της Φέτας
Μόνο η αύξηση των κερδών θα προστατεύσει την ελληνικότητα της Φέτας και το μόνο που μπορεί να αυξήσει τα κέρδη, είναι η αύξηση της αξίας του προϊόντος, τόνισε ο πρόεδρος δ.σ. του ΣΕΒΓΑΠ κ. Χρ. Αποστολόπουλος.
Για τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, το όλο πρόβλημα γύρω από τη Φέτα βρίσκεται στο ότι η Ελλάδα η ίδια υποτιμά τη φέτα, δεν έχει επιτύχει να αναδείξει την αξία της τη διατροφική, όταν έχει 50% λιγότερα λιπαρά από το πασίγνωστό Roquefort και 180% περισσότερη βιταμίνη Β12, πολύ ανώτερο διατροφικά από τη Mozzarella, το Cheddar, το Edam.
Oι καταναλωτές, ξένοι αλλά και πολλοί Έλληνες, δεν γνωρίζουν την αξία της Φέτας και αυτός είναι ο βασικός λόγος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προϊόν.
Ανυφαντάκης: Φέτα και λευκά τυριά άλμης
Ο ομότιμος καθ. Εμ. Ανυφαντάκης και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας, αναφερόμενος στο ιστορικό των ενεργειών προστασίας της Φέτας στν Ε.Ε., τόνισε ότι ακόμη και να θέλαμε να καλύψουμε τη ζήτηση για λευκά τυριά άλμης, δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να ικανοποιήσει τις αγορές αλλά θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προτείνει ονομασίες για αυτά τα λευκά τυριά.
Πέραν αυτού, είπε, ότι είναι τελείως άδικες για τη Φέτα οι Συμφωνίες της Ε.Ε. με Καναδά και Νότια Αφρική, καθώς επιτρέπουν την «κλοπή» του ονόματος και ζήτησε από τους Έλληνες πολιτικούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, επειδή δεν αντιστάθηκαν στη Συμφωνίες, να βρούνε και τρόπους να το λύσουν.
Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης ζήτησε να μη περάσουν από την ελληνική Βουλή οι παραπάνω συμφωνίες της Ε.Ε. με Καναδά και Νότιο Αφρική, ενώ κάλεσε όλους να αγωνιστούν το πρόβειο γάλα να φτάσει και να μη πέσει κάτω από το 1 ευρώ.